201410242341[蘋果日報] Prof J財技特訓班:做捉妖股天師

[蘋果日報]
2014年10月23日

財經地產
Prof J財技特訓班:做捉妖股天師

大家細個嗰陣應該記得有套電視劇集叫「天師執位」,主角有苗僑偉(即大家叫嘅三哥)同已故可人兒翁美玲,仲有無咗佢唔成事嘅劉丹大爺,Prof J真係覺得係好經典,雖然以前嘅特技同而家無得比,但故事實在真係無得頂,而校長嘅金曲「誰可改變」,就係呢套劇嘅主題曲。30年嘅金曲,幾時聽係都咁好聽,校長好嘢!

妖氣充斥好難避

識唔識捉妖?Prof J肯定就唔識,不過,自從互聯互通之後,真係成個股票市場多咗好多隻妖股,妖者,即係邪,好似偶像陳百強花名叫小妖,不過大家見到佢,點會妖妖聲!哈!相反,妖股升嘅時候,無人覺得有問題。

其中近期經典肯定係中國天然氣(931)!有個股市肥龍同我講,話佢個客喺9毫子買咗1,000萬股,高位3元唔走,佢話剩係乜鬼協議簽咗都咁,落實咗咪犀飛利,點知股價暫時不似預期,都賺咗1,000萬元!話時話,喺大跌嗰日,成交量有成140億元,Prof J嗰日見到佢一招蜻蜓點100日線,就技術性反彈,真係你有你掟佢,佢又繼續妖俾你睇,哈!哈!真係吹脹!

考究嘅唔在於呢隻股,而係當妖氣充斥市場嘅時候,你見到妖股嘅機會真係越嚟越高,即係點避都避唔到,如果大家唔善忘,其實騰騰曾幾何時都俾人話係科網既妖股。只不過人總喜歡鍾情泡沫嘅感覺,無記得時刻清醒嘅意念,係唔係!

之前本欄亦有講過,喺八字頭嘅股份,同樣一個道理,重點在於你嘅出入位,如果只係識媽媽聲罵隻妖股,但又日日見佢係咁升,你又日日係咁揼,不如更加努力,同Prof J一樣,做個專劈妖股嘅捉妖專家好過,係唔係?一錘定音出發!

徐燦傑
齊魯國際控股首席策略總監
本欄逢周四刊出

 

 

 

沒有上一則|日誌首頁|沒有下一則
回應
關鍵字
    沒有新回應!
平均分數:0 顆星
投票人數:0
我要評分:





Powered by Xuite