個人首頁 / 文章分類 /家居小百科(共12篇) - 顯示所有文章
變更瀏覽模式

201103090036各品牌抽濕機大測試

消委會响今年2月做咗個抽濕機測試, 當中最好係三菱的抽濕機, 最近開始留意邊到最平最抵, 因為消委會呢個報告, 三菱的抽濕機都無點減過價, 仲要因為太多人買的關係, 出現缺貨的問題, 但係現在不單止缺貨, 我收到消息話好多今年都唔番貨, 主要原因係佢去明年會出新產品, 咁點算好呀, 等佢定買其他品牌好呢?

(繼續閱讀)

201003302245室內晾衫自製毒氣室

室內晾衫自製毒氣室

室內晾衫自製毒氣室
香港寸金尺土,逾四百萬人居於私人樓宇,當中超過三百五十萬人居於「豆姉」般大的單位,大部分人習慣在客廳或房內曬晾衣物。不過,在長期關閉門窗的單位內晾衫等同自製「毒氣室」,嚴重者更會令人患上慢性疾病,隨時送命!
一名年近三十歲女子在過去半年,長期關閉寓所門窗,並在客廳曬晾衣服,於兩個月前先後患上多種敏感症,更被專科醫生斷定肺功能老化。環保專家在她的單位測試,錄得大量揮發性有機化合物,比環保署室內空氣指標超標最少二十二倍。

患病仍未康復的琦琦吐苦水說:「樓宇設計曬晾位置根本晾唔到衫,咪晾効個廳度囉!外面空氣質素又差又大塵,咪閂埋門窗囉!無諗過咁樣加起就出事……依家呼吸道專科醫生話我個肺同個六十七歲簕老人家無咩分別,比實際年齡老冲幾十歲,突然搞成咁都唔知點算!」

洗衣液揮發有害物質

(繼續閱讀)

第一頁  上一頁  1 2 下一頁  最後頁 
    沒有新回應!
關鍵字





Powered by Xuite