201607080445給我15本中英不同的書名.

問題:

給我15本中英不同的書名. 給我15本中英不同的書名.(比作者名)(唔要低能書)

答案:

二十世紀中文小說一百強

  1 吶喊 魯迅

  2 邊城 沈從文

  3 駱駝祥子 老舍

  4 傳奇 張愛玲

  5 圍城 錢鍾書

  6 子夜 茅盾

  7 台北人 白先勇

  8 家 巴金

  9 呼蘭河傳 蕭紅

  10 老殘遊記 劉鶚

  11 寒夜 巴金

  12 彷徨 魯迅

  13 官場現形記 李伯元

  14 財主底兒女們 路翎

  15 將軍族 陳映真

  16 沉淪 郁達夫

  17 死水微瀾 李劼人

  18 紅高粱 莫言

  19 小二黑結婚 趙樹理

  20 棋王 阿城

  21 家變 王文興

  22 馬橋詞典 韓少功

  23 亞細亞的孤兒 吳濁流

  24 半生緣 張愛玲

  25 四世同堂 老舍

1) 你有睇過中文版的哈里波特嗎? 其實英文版比中文更好睇. 最初時, 或者你會須要查多d英文, 但慢慢你識多d字後, 就可以明多d, 查少d了. J.K. Rowling 的 Harry Potter 系列. 暫時出了六本. 雖然大大本, 但好好睇, 唔會睇唔明!

2) Roald Dahl 的書. 佢係我第一個喜歡的英文作家. 佢寫咗好多兒童故事書, 好似 Charlie and the Chocolate Factory (朱古力獎門人) . 佢用的英文唔會難明, 而且好好睇. Charlie系列仲有續集, 叫 Charlie and the Great Glass Elevator, 都好好睇的. 另外 Roald Dahl的其他作品 James and the Giant Peach , The Witches , The Giraffe and the Pelly and Me , Matilda 等等, 都好好睇的.

3) Meg Cabot 的 The Princess Diaries (走佬俏公主/ 公主日記) 系列. Meg Cabot的書好輕鬆, 有趣. 英文易明, 可以一睇!

4) Jostein Gaarder 的 A Christmas Mystery , The Solitaire Mystery , Sophie*s World , *Through a Glass, Darkly*都好好睇的. Jostein Gaarder的書關於人生哲學的, 但唔會難明. 我會建議你先睇 A Christmas Mystery 同 The Solitaire Mystery, 因為 Sophie*s World會較難明白. 另外 A Christmas Mystery 同 The Solitaire Mystery有趣dd.

5) Frank Peretti 的 The Veritas Project: Hangman's Curse , The Veritas Project: Nightmare Academy 都好適合你睇. 係講兩兄妹遇到的怪事的. 好緊張的!!!

6) Lemony Snicket 的 A Series of Unfortunately Events (波特萊爾的冒險), 都會好岩你睇. 個故事係講三個姊弟妹由父母死後, 所發生的一連串不幸事件的. 雖然係 *不幸*事件, 但好得意的! 英文亦唔難明.

7) 你鍾意睇格林童話 (Brothers Grimm*s Fairy Tales ) 嗎? 我就由細到大都好鍾意. 你不妨睇睇英文版的故事!!! 英文唔難明 , 又好睇. 網上有好多online books的. 你可以click以下個網址: Fairy Tales by Brothers Grimm

8) The Phantom Tollbooth by Norton Juster is also a very good book. It is about a very bored boy named Milo and accidently gets into the Kingdom of Wisdom. He has had a lot of adventures in the Kingdom and has made a lot friends. I like this story very much and this is one of my all time favourites!

9) Jackie Pullinger 的 Chasing the Dragon 都好好睇的. 講一個外國女人去九龍城寨到傳基督教福音. 真人真事, 好值得睇.

10).the curious incident of the dog in the night time
呢本書好簡單,作者用的詞句好淺白..係第1本令我唔願意放低既英文書!

2016-07-14 19:54:01 補充:
11)the little prince 小王子(修訂版) 聖修伯理 著
12)Mitch Albom 的 The Five People You Meet in Heaven (在天堂遇見的五個人). 本書好有意思的, 英文唔深, 好好睇! 好發人心醒的... 本書不算長, 你可以好快睇完.

2016-07-14 19:54:49 補充:
13)Mitch Albom 有另一本書叫 Tuesdays With Morrie (最後14堂星期二的課),
參考資料 GOOGLE SEARCH
參考網站 https://www.google.com.hk/search?q=coming-zoo

回應





Powered by Xuite
    沒有新回應!
關鍵字