201206171927Day 15 Stockholm 斯德哥爾摩

今朝落幾大雨.
早餐好有驚喜.呢度唯一我見到有egg cup 0既地方.0的飛流心架!仲有部咖啡機,好多款咖啡都有.樣樣都好好味!
check out 時間 12點

先到中央車站隔離0既巴士總站City Terminalen 兌換瑞典幣.找換店Forex每次收SEK 45手續費.再買Viking line去 Turku船飛.點知所有cabin full 晒.今晚要瞓坐位啦. 後來發現Tallink Silja Line 0既櫃檯係附近. 早知問埋先買啦.
出發舊城區 Gamla Stan . 街上唔少笑口獅子 
皇宮0既衛兵交接儀式歷時一小時,幾好睇架有輕快0既音樂.0的士兵有時跳跳下咁. 不過今日落雨,見唔到平時鮮籃色0既軍服
軍中有唔少女兵
邊奏樂,邊騎馬,好厲害!!!
 
大廣場參觀德國教堂後, 仲有騎士島教堂
離開舊城區,返返中央車站個頭.見travellfe 有個post 寫得Hotorget廣場室內魚市場地庫魚湯餐廳魚湯咁正(SEK85叫個魚湯,面包沙律任食).點知今日星期日休息.過咗對面Kungs Hallen.提供好多種國家野食.我地揀咗瑞典菜.個海鮮湯,唔欣賞.鍾意pasta,尤其係0的芝士.薯仔好好味! 
似貼紙多過郵票,太可愛了吧!
返巴士總站,搭巴士去南島0既Viking line 碼頭.走0既候,又好天啦
今次我餵海鷗,好好玩! 不過背晒光,無影相.
無Cabin,我地揀咗Air seat 黎坐,我唔想瞓櫈,瞓地.




回應

http://fioncsm.blogspot.hk

關鍵字
    沒有新回應!





Powered by Xuite