201607081024學校可唔可以CHECK書包!!

問題:<> 學校可唔可以CHECK書包!! 如果學校可唔可以CHECK學生書包GA? 係唔係犯法嫁?


答案:<> 學校有權搜全班學生的書包嗎?

沒有權!

因為學生在香港這個地方,都同樣受法律保護,

係未經當時人同意下,搜柑當時人書包,

個當時人係可以報警,當時人可以以侵犯私隱條例告學校的。



就算警察搜身, 好多時都係叫被搜既人拎袋入面既野出唻,

而其他執法部門, 如要搜查時, 都需要向法庭申請搜查令先可以合法搜查,

所以教師並沒有這種權力,

一般學校並不許可教師於學生不知情的情況下搜查學生的物件,

通常報警, 並交由警員處理, 因為學校並非執法機關,

如學生情緒不安, 可以找學校社工, 如要討回公道, 可以向教管局投訴及向傳媒反映!
--- 可是如果老師在懷疑學生攜帶違禁品進入學校



同學無權拒絕老師搜他的書包。

根據教育條例,老師在懷疑學生攜帶違禁品進入學校,

在多於一位老師見證是可以搜他的書包(要求學生自行取出所有物品檢查)。



- 當 家 長 將 子 女 送 往 學 校 就 讀 , 即 賦 予 學 校 合 理 的 管 教 權 。

校 方 可 對 學 生 進 行 合 理 程 度 的 管 教 : 父 母 在 合 法 及 合 理 的 情 況 下 可 以 做 的 , 校 方 亦 應 有 相 等 的 權 力。

學 校 可 在 校 門 安 排 定 期 檢 查 行 動 , 確 保 學 生 沒 有 攜 帶 違 禁 品 回 校 。
教 育 署 首 席 教 育 主 任 林 金 鳳 :

教 師 上 課 時 擁 有 的 權 力 跟 家 長 的 相 同 。

然 而 , 根 據 《 教 育 署 行 政 通 告 九 七 年 第 六 十 四 號 ── 在 校 內 搜 查 學 生 及 財 物 》 , 「 搜 查 學 生 財 物 屬 侵 犯 學 生 的 私 隱 , 因 此 不 可 隨 便 執 行 , 除 非 教 師 有 理 由 相 信 學 生 違 反 校 規 , 有 必 要 搜 查 其 財 物 才 能 維 持 紀 律 。 」


請留意「教 師 有 理 由 相 信 學 生 違 反 校 規 , 有 必 要 搜 查 其 財 物 才 能 維 持 紀 律 。」一句。

事件涉及維持課室紀律而教師在執行維持課室紀律的工作,不是故意侵犯學生的私隱。

其實事件並非大不了,如果無犯校規讓老師一看又何妨,何必弄至關係惡劣呢﹖

若有犯校規,亦應負上責任。



照計有家長信係可以拎返d野

因為每個家長出面

學校就會驚

佢地都唔想鬧上教署. 會影響學校聲譽!

希望幫到你
圖片參考:http://tw.yimg.com/i/tw/ugc/rte/smiley_1.gif

參考資料 YAHOO SEARCH
參考網站 https://hk.search.yahoo.com/search?p=coming+zoo

回應
關鍵字





Powered by Xuite
    沒有新回應!