201607080430點寄掛號信件?

問題:<> 點寄掛號信件? 想寄去本地的掛號信件,有咩資料要填? 同埋係只需$13掛號費就寄得出 定係要本身郵費再加$13先寄得出? 係咪去到郵局同個郵差講聲 會否幫我磅埋重量俾埋郵票我定自備?


答案:<> 寄掛號同寄普通平郵差不多,分別就是要比多d郵費同要對方全名。

姓名方面,你一定要問對方拎全名,如果對方唔比全名你,都可以寫英文名,詳情如下:http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009080702336

郵寄方面:

1.首先拎件已經包裝好的郵件,並已經寫好收件人及回郵地址等資料,去郵局。
以上回答內容是本人經驗(Vinci Cheung),不可能於任何網頁或書本上找到!版權所有,未經許可,請勿複製作任何用途!!!
2.同個職員講話你想將份件寄去某地方,用平郵定空郵,需唔需要掛號,如果是香港本地平郵,你只要話寄「本地」就可以。
3.跟住個職員會磅你份件,再加上郵費及其他額外服務的收費(如掛號、特快等),之後會將個總額話比你知。
4.你比錢買郵票,再將郵票貼於郵件上,再交回職員處理。
以上回答內容是本人經驗(Vinci Cheung),不可能於任何網頁或書本上找到!版權所有,未經許可,請勿複製作任何用途!!!
5.你已經完成投遞,如你選擇掛號,你就要填多張"投遞掛號證明書"(只限本地郵件),之後職員會比番張"投遞掛號證明書"你,你拎埋就可以走。

郵費方面:
是基本郵費加掛號費,$13只是掛號費,未計你份件的基本郵費。
例:
寄一封30克以下的本地郵件,以掛號寄出,總郵費:基本郵費($1.40)+ 掛號費($13.00) = $14.40
參考資料 YAHOO SEARCH
參考網站 https://hk.search.yahoo.com/search?p=comingzoo

回應
關鍵字





Powered by Xuite
    沒有新回應!