201607072258有關日本掛號信件一問!

問題:<> 有關日本掛號信件一問! 我 14/10 會去東京,在上星期尾在ticket 的網頁買了 concert ticket,上星期六 已掛號寄去我住的新宿飛鳥酒店(之前已e-mail通知會有信給我!佢地都覆左我的!) 但當我上網 check 我掛號封信時,寫了類似收信人不在,彈番去郵局..我現在十分 擔心...想請問大家有冇經驗? 我應該怎辦!? 我 14/10 去郵局自己令取可以 ma? 一定要張&amp;quot;redelivery notice&amp;quot;一同領取嗎? 又不能上網約時間再送,我沒有 redelivery notice 的number! 而我不知酒店有沒 有收到,他們已沒有回我 e-mail, 收集你們的意見後,我將打電話去問一問!! 我呢幾日都好擔心&amp;gt;O&amp;lt; 煩請解答! many thanks !!


答案:<> 我建議你先打電話俾酒店同佢講你個情況,由佢地代你跟進。

一般來說,如果收件人不在,會有一張叫『ご不在証明書』(頭三個字一定冇錯,後面忘了)的紙掉入你家或郵筒。收件人會跟住咭上面指示打電話,跟電話錄音指示再book一個時間收件。唔係係外國ems, dhl, 本地掛號件定要簽收的東西都一定係呢個程序。仲有一個方法係在那咭上填寫了希望再派件時間後掉入郵筒等佢再派。直接拎去郵局係冇用的,因為我試過。

以上係我初初搬去日本住時郵局的職員告訴我的,後來我都試過三五十次電話再約時間。

因為就算有地址(即酒店), 如果冇指明收件人(如:403ROOM 的山田先生, 2/10-10/10 住宿)等等詳細資料, 郵差有時會唔派/唔俾人代簽的. 因為我住過宿舍時有類似情況, 那是一位超負責任的郵差。

仲有一點要提你係,由派件日起如7-10內沒有人取信/約時間再拎,郵件係會退回退件人的。至於退件日子,張派遞通知書上會有寫。所以建議你盡快搵酒店方面幫手,一來你人不在日本,二來如果你唔識日文OR唔係好叻/唔識和郵政有關的詞彙...再拖會好大鑊的。
參考資料 GOOGLE SEARCH
參考網站 https://www.google.com.hk/search?q=comingzoo

回應
關鍵字





Powered by Xuite
    沒有新回應!